Blogg: Scoutens vardag

Havet är djupt

Havet är djupt var kårens första egna läger sedan 2009.  Temat för lägret var plast i våra hav, återvinning och övergödning 

Onsdagen den 31 juli åkte en buss med förväntansfulla och exalterade scouter i väg från Vasa stadshus och satte riktning mot Sommarö.  

När vi kommit fram gick vi en bit till lägerområdet. Där satte alla åldersgrupper upp sina tält och hjälpte till att fixa i ordning lägret. Alla scouter tryckte även egna lägertröjor med lägrets logo på sig. 

På kvällen var det dags för öppningslägerbål vid havet. Det bjöds på olika program i form av teater, sång och scoutrop. Lägerbålet och den första dagen avslutades med tapto. 

På torsdagen vaknade alla upp efter en kall natt då det endast varit +3,5 grader. Trots den kalla natten var det ändå ett gäng tappra vargungar som tog ett morgondopp.  

Under dagen var det olika programpass som stod på schemat. Vi fick lära oss hur man rengör och sparar på vatten. Vi seglade, gick hinderbana i skogen och en del påbörjade sina sandslott till sandslottsbyggartävlingen som var följande dag. 

På kvällen hölls det traditionella lägerdopet. Ett sådant dop går ut på att alla scouter som ska döpas får sin scouthalsduk bunden framför ögonen. Sedan blir de ledda genom en bana och får göra lite olika saker som att till exempel först stoppa händerna i vatten och sedan i sand och leta efter något. Meningen är att de ska bli förvirrade och inte riktigt förstå vad som händer. Det hör även till att alla som ska döpas får antingen äta eller dricka någonting. Oftast får några någonting sött och andra något salt. Denna gången fick alla scouter vanlig saft medans ledarna fick saft blandat med salt. Allting avslutades på bryggan där de fick ställa sig längst ut i tro om att de skulle bli i kastade i vattnet. Egentligen skulle de bara skrika samtidigt som en hink med vatten slängdes ner för att de som stod och väntade skulle tro på det. 

På fredag fortsatte programpassen denna dag plockade vi och sorterade skräp, byggde sandslott till sandslottsbyggartävlingen, gjorde statyer av skräp och naturmaterial, tillverkade apnävar och letade i vattnet efter bokstäver som skulle sättas ihop till ett ord. 

På kvällen var det besökskväll. Då kom föräldrar, syskon och släktingar på besök till lägret. Det fanns en tipsrunda och bjöds på munk, saft och kaffe. I samband med att familjerna åkte, for även vargungarna hem.  

För de som var kvar var det nu dags för femkamp. Där hade vi olika grenar som till exempel: kasta omkull burkar, stafett med olika gångstilar och dragkamp Fredagen avslutades med plättar. 

På lördag var det dags för patrullrådd. Vi hade många olika kontroller som till exempel en kontroll där man skulle ha en grillpinne i munnen och med hjälp av den försöka stapla muttrar på varandra. Det var svårt i början, tills man hittade en teknik. En kontroll där man skulle para ihop rätt fisk till den rätta beskrivningen. Samarbets kontroll, matkontroll. Den sista kontrollen skulle vi tvätta oss i havet, vattnet var kallt. På kvällen hade vi flottbyggartävling och avslutningslägerbål. 

På söndag rev vi lägret, städade och packade ihop våra saker Det absolut sista vi gjorde var märkesutdelning, sedan åkte alla hem. 

Vi hade ett jätteroligt och bra läger. Det har varit ett bra program och man har haft kul med sina kompisar. Maten var jättegod och man var aldrig hungrig. Detta lägret kommer man minnas länge! 

Tack, hoppas vi ses på nästa läger! 

 

 

                                              Tove Engstrand & Erina Hakala 

 

 

Jessica Hellqvist
20.08.2019 kl. 19:31

Scoutläger Kvarken18

Torsdagen den 12 juli 2018 kastade runt 80 scouter (Fyrvaktare och Korsfarare) loss och seglade iväg mot sommarens äventyr. Det fanns möjlighet att segla dit eller åka över med Wasaline.

Bild: Noah Holm 

Bild: Hanna Pundars

Vi åkte med buss från Umeå till en camping i Docksta (Docksta Camping), ett fint ställe med väldigt vackra vyer. Tretiden på natten till fredag kom trötta seglare fram efter många och långa timmar av endast öppet hav och segling.

Bild: Jessica Hellqvist

 

Under lägret fick vi också chansen att bestiga Skuleberget, vägen upp var tung men definitivt värt utsikten. Några av scouterna valde att fira bestigningen med varsin voffla på toppen. Även fast vi utsattes för några små regnskurar och ett litet åskväder var de ingenting som stoppade oss scouter!

Bild: Hanna Pundars

 

Kvällen avslutades med lägerbål med många olika program. Allt ifrån sång, vitsar och Explorernas väldigt allvarliga program där Wasa Fyrvaktares kårchef och Vasa Korsfarares kårchef utsattes för en duell mot två modiga Spejare!

     Nästa dag var det programpunkter som gällde. Programpunkterna bestod av bland annat Zumba, livräddning och paddling. Mot kvällen var de dags för seglarna att starta sin långa färd hemåt. Seglingen hem tog ungefär 18h (ungefär lika länge som ditvägen). Det är en speciell känsla det där, att segla mitt i natten och ute på öppet hav. Det är helt tyst, det enda man hör är havet och vinden som viner när den blåser på masten.

Bild: Hanna Pundars 

Bild: Noah Holm

På söndagen begav sig resten av scouterna hem med Wasaline. Ett kortare läger fyllt av aktiviteter, så som bergsbestigning, segling, god mat, promenader till Ica och minigolf var nu slut. Även fast åskan gjorde ett litet besök hos oss var ändå resten av lägret fyllt av solsken och värme! Både värme från den varma solen men också den värme man får av sina kompisar och av Scoutingen.

Tack för denna gång, kanske ses vi snart igen?

Bild: Nadine Hagman 

Hanna Pundars
05.09.2018 kl. 16:59

Wasa Fyrvaktare: Lost in Lapland 28 - 31.8.2015

Under ett förlängt veckoslut i Äkäslompolo fick ett glatt gäng Fyrvaktare både cykla, paddla och vandra.

 

På fredag morgon kl. 9.00 startade en buss med förväntansfulla scouter från Vasa stadshus med rikting mot Raitismaja i Äkäslompolo. Färden kom att ta lite tid... så pass långt tid att synen av den stora fjällstugan gladde oss mycket när vi anlände kring 19.30 på kvällen. Alla tilldelades rum och vi fick ett kvällsmål krönt med hembakta kanelbullar innan läggdags.

På lördagen delades gruppen i två. Den ena gruppen övade cykelreparation med Kalle innan de vandrade iväg mot Äkäslompolo by för att hyra cyklar och ta sig 14 km längs Ylläksentie till dagens lunchställe där grupperna sedan bytte plats. Den andra gruppen började i sin tur med att paddla, ledda av den lokala guiden Ilkka, nedströms längs med Äkäsjoki till mötesplatsen. Av dagens programpunkter var det paddlingen som var bäst! Vid Raitismaja väntade sedan bastu, god mat och mycket mat och slappande efter dagens strapatser.

Söndagen gick i vandringens tecken. Solen strålade och vi tog rikting uppåt mot toppen av Kesänkifjället. Första pausen tog vi vid Tahkokuru för att sedan nå toppen av fjället för en gruppbild. Nedåt tog vi oss sedan via Pirunkuru. Landskapet inspirerade de flesta scouter att använda telefonens kamera flitigt, någon fotade till och med flera hundra bilder under dagen! När vi kommit ner från fjället gick vi via Raitismaja efter badkläder och en del hugade scouter tog sig ett dopp i Äkäslompolosjön. Efter bastu och mera mat följde lekar och märkesutdelning. Scouterna som deltog i resan avklarade två specialmärken, Paddlaren och Cyklisten. Kvällsbålet bestod av plättstekning över öppen eld. 

Måndagen går i resandets tecken neråt mot Vasa via Haparanda, som erbjöd Max hamburgare och ett besök till Candyworld. Vi är i Vasa någon gång i kväll, trötta med mycket nöjda! Hälsningar från bussen! 

 

 

Johanna, bilder av Vera
31.08.2015 kl. 13:56

Tillbakablick: Atlantis

Wasa Fyrvaktare
15.12.2014 kl. 13:16

Atlantis 2014

I somras hölls ett stort Fissc läger i södra Finland i Syndalen, Hangö som hette Atlantis 2014. Till detta läger kom finlandssvenska scouter från Finland och även internationella scouter från bl.a. Israel och Sverige.

Vi i vår kår hade talat om detta läger redan länge på förhand och alla såg väldigt mycket fram emot det.

Vi hade mycket tur med vädret under veckan vi var i Syndalen. Mycket program och nya vänner för livet. Dessutom tre olika lägerbålar på en vecka med mycket spännande program, sång och en teater show "Drömmen om Atlantis" som blev en stor succé! Besök av Satin Circus hade vi också under sista lägerbålen. Ett läger som kommer att finnas i våra hjärtan för alltid.
 

Matilda Knutar
06.10.2014 kl. 21:16

Atlantis 2014: Seglingen

I höstvädret kan det vara rätt skönt att blicka tillbaka till sommarens seglingar
Wasa Fyrvaktare
30.09.2014 kl. 13:25

Wasa Fyrvaktare startar blogg

Fyrvaktarna kommer under hösten 2014 skapa en blogg där olika scouter ger inblickar i hur det är att vara scout.

Så häng på och följ med Scoutens vardag.

Wasa Fyrvaktare
30.09.2014 kl. 13:08